Ajankohtaista

Leipäkin nauttii levosta

—Kiireettömyys on se juttu. Kun taikina saa levätä ja tekeytyä rauhassa, se antaa makua ja rakennetta. Hyvä maku syntyy kiireettömästä valmistusprosessista, kertoo Jaakko Kärki Rautavaaran Leipomosta.

Rautavaaran Leipomon Maalaiskauraleivän taikina tekeytyy kylmiössä vuorokauden verran. Tällä tavalla leivän rakenteeseen saa hyvän purutuntuman ja höttöisyys vähenee. Näin leivässä on enemmän syötävää ja se pysyy paremmin koossa sekä ennen kaikkea maistuu paremmalta.

Paksu kuori syntyy siitä, että kohotuksen jälkeen taikinan pinnan annetaan kuivua. Vasta tämän jälkeen se laitetaan uuniin ja paistetaan matalassa lämpötilassa vähän normaalia pidempään.

Rautavaaran Leipomo panostaa tuotannossaan laatuun ja makuun. Tästä syystä raaka-aineena käytetään ainoastaan kotimaisia viljoja. Maalaiskauraleivässä käytetään sekä kotimaista vehnää että kotimaista kauralitistettä, jossa hyödynnetään kokonainen kauran jyvä. Näin mukaan saadaan kaikki kauran sisältämät terveydelle hyödylliset kuidut ja proteiinit.

Onnistuneet reseptit ja lopputuotteet syntyvät rauhassa testaamalla ja asiakaspalautteita kuulemalla. Maalaiskauraleivän viipaleiden paksuuttakin muutettiin asiakkaiden toiveesta. Leivän valmistus tehdään alusta loppuun saakka turhia hosumatta.

Maalaiskauraleivän suosio on ollut huimaa. Leivän myynti on kasvanut tasaisesti koko sen olemassaolon ajan ja tällä hetkellä sitä löytyy mm. S- ja K-ryhmien kaupoista ja muutamasta ravintolasta.

Hyvästä mausta kertovat leipurin omat kokemuksetkin.

— Jos vien kotiin leivän, puolikas leipä häviää parempiin suihin hyvin nopeasti, Kärki naurahtaa.

Julkaistu 28.8.2018

Rautavaaran leipomon laajennus alkaa ensi syksynä

Rautavaaran leipomon toimitusjohtaja Jaakko Kärki kertoo, että leipomon kiinteistön omistajanvaihdoksesta on päästy sopimukseen Rautavaaran kunnan kanssa.

Kiinteistö on myyty kunnalle, ja kaupan ehtona on leipomon laajennuksen toteuttaminen.

Jaakko Kärki on päätökseen tyytyväinen.

—  Kasvaneet tuotantomäärät ja uusien alihankintatuotteiden valmistus ovat lisänneet tilan tarvetta, hän kertoo.

Hänen mukaansa leipomon tilat ovat olleet ahtaat jo viime vuosien ajan. Konekannasta kaikki ovat tarpeellisia ja kylmätilat ovat maksimikäytössä koko ajan.

—Kehittämisen jarruna on ollut lisätilan puute. Olemme erittäin huojentuneita siitä, että saamme lisää tilaa.

Jatkamme edelleen perinteisesti käsityönä tehtyjen herkullisten leipomotuotteiden tekemistä.

Uusiin tiloihin sijoitetaan ainakin uudet pakastin- ja kylmätilat. Lisäksi laajennukseen suunnitellaan lisätilaa kasvavalle tuotannolle sekä raaka-aineiden varastoinnin tarpeita varten.

Rakentaminen aloitetaan ensi syksynä, ja tavoitteena on saada uudet tilat käyttöön keväällä 2019.

(teksti julkaistu 14.6.2018)

Rautavaaran leipomon tavoitteena on elinvoimaisuus ja kasvu

Jaakko Kärjen suku on leiponut jo kolmen sukupolven verran. Siitä huolimatta — tai ehkä juuri siksi Jaakko meni leipomoon kesätöihin ja sittemmin vuorotteluvapaan sijaiseksi. Näitä hommia hän tekee edelleen, tosin matkan varrella on tehty sukupolvenvaihdos ja tittelikin on muuttunut sijaisesta toimitusjohtajaksi.

Rautavaaran leipomolla häärii lähes kymmenhenkinen porukka, joka tekee töitä kahdessa vuorossa. Leipureiden työaikoja on jouduttu viilaamaan kauppojen aukioloaikojen muututtua ja taikinaa vaivataan siihen tahtiin, kun kuljetukset niin vaativat.

Jaakolla on vahva näkemys siitä, että Rautavaaran leipomo leipoo vielä seuraavan sukupolven aikanakin.

—Tavoitteenamme on olla lähileipomo, joka palvelee paikallisia ja kehittää samalla tuotteita, jotka tunnetaan koko Suomen alueella.

Testileipomoa kannattaa hyödyntää

Jaakko korostaa yhteistyön merkitystä leipomon ja kaupan välillä.

—Sekä kauppa että leipomo voisivat yhteistyöllään rakentaa täysin uudenlaisia tuotteita ja näin molemmat voivat kasvattaa myyntiään oikeaan suuntaan.

Käytännössä yhteistyö tarkoittaa tiedon jakamista puolin ja toisin. Tärkeää tietoa ovat mm. pakkauskoot, hintaan liittyvät kommentit ja tietenkin se, mitä asiakkaat kysyvät. Asiakaskommentit ovat erittäin arvokkaita, niiden avulla voimme viedä tuotekehitystä oikeaan suuntaan. Kaupan kannalta tämä juttu ei kasvata pelkästään myyntiä, vaan tuottaa lisäarvoa asiakkaalle. Palvelukokemus paranee, kun asiakkaita kuunnellaan.

Paikallisena leipomona meillä on hyvä mahdollisuus tehdä ”pilotteja” ja tarjota näitä paikallisiin kauppoihin testattavaksi. Pienemmän leipomon tuotanto taipuu tällaiseen toimintaan hyvin, Jaakko sanoo.

Kasvu tukee lähialueen taloutta

Eri osa-alueita vahvistamalla pyritään kasvattamaan tuotevalikoimaa, kannattavuutta ja samalla pitää kuluttajahinnat kurissa. Kasvava ja elinvoimainen leipomo tuo paikkakunnalle työpaikkoja ja tukee omalta osalta alueen positiivista talouskehitystä. Poppakonsteilla tuloksiin ei päästä, vaan pitkäjänteinen ja suunnitelmallinen työ vie kohti tavoitteita.

Ihmiset innostuvat nopeasti uusista asioista ja kilpailussa pärjätäkseen tähän kysyntään pitää kyetä vastaamaan. Pienempi leipomo on ketterämpi muuttumaan tällaisissa tilanteissa.

Käytännön tasolla leipomossa henkilökunnan ammattitaidon ylläpitäminen ja tuotantokapasiteetin tehokas käyttö ovat niitä asioita, joilla voimme vaikuttaa tuotteiden hyvään makuun ja kilpailukykyisiin hintoihin.

Elinvoimainen leipomo luottaa jatkossakin sen menestystekijöihin, huolelliseen valmistukseen ja puhtaisiin raaka-aineisiin.

—Hyvän leipomotuotteen syntyminen vaatii tarkkaa reseptiikan noudattamista ja kärsivällisyyttä. Näin pystymme tuottamaan leipomotuotteita, joiden maku jää mieleen. Hyvältä maistuvia tuotteita halutaan tulla ostamaan uudestaan.

(teksti julkaistu 10.4.2018)

Risto Ahonen maistaa Maalaiskauraleipää. "Onpa tämä hyvää!"