Ajankohtaista

Rautavaaran leipomon tavoitteena on elinvoimaisuus ja kasvu

Jaakko Kärjen suku on leiponut jo kolmen sukupolven verran. Siitä huolimatta — tai ehkä juuri siksi Jaakko meni leipomoon kesätöihin ja sittemmin vuorotteluvapaan sijaiseksi. Näitä hommia hän tekee edelleen, tosin matkan varrella on tehty sukupolvenvaihdos ja tittelikin on muuttunut sijaisesta toimitusjohtajaksi.

Rautavaaran leipomolla häärii lähes kymmenhenkinen porukka, joka tekee töitä kahdessa vuorossa. Leipureiden työaikoja on jouduttu viilaamaan kauppojen aukioloaikojen muututtua ja taikinaa vaivataan siihen tahtiin, kun kuljetukset niin vaativat.

Jaakolla on vahva näkemys siitä, että Rautavaaran leipomo leipoo vielä seuraavan sukupolven aikanakin.

—Tavoitteenamme on olla lähileipomo, joka palvelee paikallisia ja kehittää samalla tuotteita, jotka tunnetaan koko Suomen alueella.

Testileipomoa kannattaa hyödyntää

Jaakko korostaa yhteistyön merkitystä leipomon ja kaupan välillä.

—Sekä kauppa että leipomo voisivat yhteistyöllään rakentaa täysin uudenlaisia tuotteita ja näin molemmat voivat kasvattaa myyntiään oikeaan suuntaan.

Käytännössä yhteistyö tarkoittaa tiedon jakamista puolin ja toisin. Tärkeää tietoa ovat mm. pakkauskoot, hintaan liittyvät kommentit ja tietenkin se, mitä asiakkaat kysyvät. Asiakaskommentit ovat erittäin arvokkaita, niiden avulla voimme viedä tuotekehitystä oikeaan suuntaan. Kaupan kannalta tämä juttu ei kasvata pelkästään myyntiä, vaan tuottaa lisäarvoa asiakkaalle. Palvelukokemus paranee, kun asiakkaita kuunnellaan.

Paikallisena leipomona meillä on hyvä mahdollisuus tehdä ”pilotteja” ja tarjota näitä paikallisiin kauppoihin testattavaksi. Pienemmän leipomon tuotanto taipuu tällaiseen toimintaan hyvin, Jaakko sanoo.

Kasvu tukee lähialueen taloutta

Eri osa-alueita vahvistamalla pyritään kasvattamaan tuotevalikoimaa, kannattavuutta ja samalla pitää kuluttajahinnat kurissa. Kasvava ja elinvoimainen leipomo tuo paikkakunnalle työpaikkoja ja tukee omalta osalta alueen positiivista talouskehitystä. Poppakonsteilla tuloksiin ei päästä, vaan pitkäjänteinen ja suunnitelmallinen työ vie kohti tavoitteita.

Ihmiset innostuvat nopeasti uusista asioista ja kilpailussa pärjätäkseen tähän kysyntään pitää kyetä vastaamaan. Pienempi leipomo on ketterämpi muuttumaan tällaisissa tilanteissa.

Käytännön tasolla leipomossa henkilökunnan ammattitaidon ylläpitäminen ja tuotantokapasiteetin tehokas käyttö ovat niitä asioita, joilla voimme vaikuttaa tuotteiden hyvään makuun ja kilpailukykyisiin hintoihin.

Elinvoimainen leipomo luottaa jatkossakin sen menestystekijöihin, huolelliseen valmistukseen ja puhtaisiin raaka-aineisiin.

—Hyvän leipomotuotteen syntyminen vaatii tarkkaa reseptiikan noudattamista ja kärsivällisyyttä. Näin pystymme tuottamaan leipomotuotteita, joiden maku jää mieleen. Hyvältä maistuvia tuotteita halutaan tulla ostamaan uudestaan.